Porady i wskazówki

Piec przy otwieraniu drzwiczek dymi do pomieszczenia

Nie otwierajcie drzwiczek zanim drewno nie rozpali się dobrze! Jeśli musicie zrobić to wcześnie róbcie to ostrożnie. Najpierw drzwiczki trochę uchylcie ,aby wyrównały się ciśnienia a po około 10 sekundach otwórzcie na czas naprawdę konieczny. Innym powodem może być słaby ciąg kominowy, w takim przypadku konieczne jest wezwanie kominiarza.
 

Pekanie szamotu

Szamotowa wykładka komory spalania chroni płaszcz paleniska przed wysokimi temperaturami oraz zwiększa doskonalsze dopalanie płonących gazów drzewnych. Do uszkodzenia tych elementów wykonanych z szamotu w większości przypadków dochodzi mechanicznie, podczas dokładania drewna. Sam fakt że szamot jest pęknięty nie jest powodem do jego natychmiastowej wymiany. Samoistne pęknięcie szamotu niema wpływu na proces spalania ani na żywotność paleniska. Szamot nie może być jednak przedziurawiony aż do stalowego korpusu. Jeśli szamot będzie przedziurawiony na wylot, dokonajcie wymiany według schematu pokazanego w instrukcji obsługi. UWAGA Szamot jest kruchy dlatego trzeba obchodzić się z nim ostrożnie . Polana należy dokładać tak aby nie uderzać o szamot i go nie uszkadzały.

подушки купить

Jak często wybierać popiół?

Na dnie paleniska należy zostawiać 2-3 cm popiołu. Popiół tworzy warstwę izolująca ruszt podobnie jak szamot na ścianach paleniska. Pozwala to zwiększyć temperatury spalania, która pozwala na uzyskiwanie większej sprawności spalania. Oprócz tego popiół chroni od ruszt od powstawania korozji. Popielnik należy koniecznie systematycznie oczyszczać, aby ruszt nie leżał w gorącym popiele (żar) i nie niszczył się.

Szyba brudzi się.

Widok płonący ogień i miłe odczucie ciepła , jest jednym z najpiękniejszych doznań dla posiadacz pieca Romotop. Dlatego jest konieczne aby piecyk miał zawsze czystą szybę. Najwłaściwszym jest nie dopuścić lub co najmniej minimalizować aby sadza nie osadzała się na szkle podczas palenia. Taki efekt uzyskamy prawidłową temperatura spalania, suchym drewnem (wilgotność 18-20%), odpowiednim dostępem powietrza oraz dobrze dobraną wielkością polan.
Kawałki drewna powinny być małe o średnic około 8-10 cm.  Częstym błędem jest "duszenie" ognia, tak aby przedłużyć czas spalania i nie trzeba było często dokładać .Taki sposób postępowania skutkuje jednak osadzaniem się sadzy nie tyko na szybie ale i w piecu , rurach spalinowych i w kominie. Sadze wycieramy ze szkła z pomocą wilgotnej szmatki i drobnego popiołu,  potem doczyszczamy do sucha papierowym ręcznikiem.

 

Jak często czyścić palenisko i komin?

Zgodnie z normą w sezonie grzewczym powinniśmy czyścic komin czterokrotnie. Jest absolutnie konieczne abyśmy palenisko czyścili dokładnie przynajmniej raz w roku, powoduje to przedłużenie ich żywotności. Wyjmujemy wszystkie szamoty z komory spalania, zgodnie z instrukcją, palenisko odkurzamy a szamoty wkładamy ponownie do paleniska. W przypadku gdy palenisko jest nadmiernie zabrudzone (słaby ciąg kominowy, wilgotne drewno, słabe spalanie) jest konieczne częstsze czyszczenie.