Porady i wskazówki

Przed pierwszym uruchomieniem pieca kominkowego lub wkładu należy postępować wg wskazówek i zasad zgodnie z instrukcją instalacji i obsługi.

Podczas pierwszego rozpalenia następuje utwardzenie farby / wypalanie farby, czemu towarzyszy chwilowy zapach, który następnie znika całkowicie, patrz także Słownik pojęć.

Do rozpalenia niezbędny będzie podpałka lub papier, suche wióry i drewno porąbane na mniejsze i większe szczapy.

Przed rozpaleniem należy otworzyć dopływ powietrza pierwotnego i wtórnego.

Umieść kolejno w komorze większe kawałki drewna, następnie mniejsze kawałki drewna, podpałkę lub papier i na koniec wióry.

Podpal papier lub podpałkę. Rozpalając w ten sposób uzyskasz optymalne nagrzanie systemu, zmniejszenie zadymienia, oszczędność paliwa i czystość szyby.

Załadunek drewna: Podstawą jest stosowanie do ogrzewania wyłącznie suchego drewna.

Dodawanie drewna jest konieczne dopiero w momencie, gdy w piecu lub wkładzie znajdują się już tylko rozżarzone węgielki, a nie płomień.Otwórz całkowicie dopływ powietrza. Pozostaw drzwiczki lekko otwarte przez kilka sekund i następnie otwórz je całkowicie. Na rozżarzoną warstwę dołóż 2 - 3 polana. Zamknij drzwiczki.

Doprowadzaj powietrze pierwotne tak, aby uzyskać optymalne spalanie, a drewno paliło się czystym płomieniem bez niepotrzebnego dymienia. Pozostaw powietrze wtórne otwarte przez cały czas ogrzewania i reguluj intensywność spalania jego ilością zgodnie z Twoimi potrzebami. Powietrze wtórne działa równolegle jako płukanie szyby.